Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026

ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ομιλία Βίκτωρος Βενουζίου,

π. Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Καβάλας κατά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καβάλας στη διασταύρωση των οδών Ερυθρού Σταυρού και Μητροπόλεως.

Κυριακή 7.6.2015


Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

«ΖΕΧΩΡ ΒΕ ΛΟ ΤΙΣΚΑΧ »
«Θυμήσου και μην ξεχνάς (Δευτερονόμιον Κεφάλαιο 25 παράγ 17-19»


Οι πολίτες της Καβάλας και οι εκπρόσωποί της θυμήθηκαν και δεν ξέχασαν της αγαπημένους γείτονές της , φίλους και συμπολεμιστές της στα κακοτράχαλα βουνά της Αλβανίας υπερασπιστές του πάτριου εδάφους, το 40-41.
O Καβαλιώτης καπνεργάτης Γεώργιος Πέγιος , πρώτος έγραψε στο βιβλίο του «Κατοχή ,Αφελληνισμός και Εθνική αντίσταση» το 1996 ότι ο Δήμος πρέπει να ανεγείρει ένα μνημείο για της Εβραίους που εξοντώθηκαν.
Έπειτα από (60) χρόνια το έτος 2003 ο τότε Δήμαρχος κ. Στάθης Ερυφιλίδης μπροστά στον τάφο του αείμνηστου Καβαλιώτη και πολύ αγαπητού και σεβαστού Σάμπυ Τσιμίνο τον οποίο γνώριζε ολόκληρη η Καβάλα, , ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο για ανέγερση μνημείου στη μνήμη των Εβραίων συνδημοτών του.
Με άμεσο βοηθό και συνεργάτη του τον τότε και νυν δημοτικό σύμβουλο κ. Νικόλαο Μαυρίδη εισηγήθηκε στο Δ.Σ και πέτυχε την έκδοση της 601/30.8.2004 απόφασης του ΔΣ με την οποία εγκρίθηκε η ανέγερση του μνημείου για τους Εβραίους συμπολίτες του.
Από τότε πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια και παρά τις επανειλημμένες συζητήσεις και διαβουλεύσεις και για λόγους που μόνο οι εκάστοτε διοικούντες τον δήμο γνωρίζουν , στις 14 Απριλίου 2013 ο τότε δήμαρχος κ. Σιμιτζής ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, 300 και πλέον ατόμων, στις εγκαταστάσεις του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, επανεπιβεβαίωσε την πρόθεση του Δήμου να υλοποιήσει την παρά πάνω απόφαση και προσδιόρισε μάλιστα την θέση ανέγερσής του Μνημείου στο χώρο όπου βρισκόμαστε σήμερα.

Από τότε πέρασαν άλλα δύο χρόνια και η νέα δημοτική αρχή με δήμαρχο την Δήμητρα Τσανάκα και συμπαραστάτη τον αντιδήμαρχο πολιτισμού τον κ. Μιχάλη Λυχούνα , αποφάσισαν με γρήγορες και συντονισμένες ενέργειες να κάνουν πράξη την ειλημμένη ήδη απόφαση 601/04 του ΔΣ και έτσι φτάσαμε στην ευχάριστη θέση των σημερινών αποκαλυπτηρίων.

Τώρα οι αγαπημένοι μου γονείς και τα αδέλφια μου απέκτησαν ένα σημεία αναφοράς στη γενέθλια πόλη τους και έτσι αγαλλίασε η ψυχή τους διότι επιτέλους θα μπορεί κάποιος να ανάψει ένα κερί στη μνήμη τους και να τους προσφέρει ένα αγριολούλουδο.

Τώρα κάθε περαστικός θα μπορεί να πληροφορείται για το μεγάλο έγκλημα που έγινε από τους Βούλγαρους και Γερμανούς κατακτητές της χώρας μας στην Καβάλα , στις 4/3/1943, τότε που εξολοθρεύτηκε το 15% των κατοίκων της πόλης και αποδεκατίστηκε η Εβραϊκή Κοινότητά της,
Μαζί με όλες τις Εβρα’ι’κές κοινότητες της ΑΜΘΡ.


Τώρα θα μπορεί να πληροφορείται η καινούργια γενιά για τα εγκλήματα των κατακτητών και να διδάσκεται από αυτά με στόχο την αποτροπή της επανάληψης τους.

Και κάτι ακόμη θα μπορεί και ο πιο απλός άνθρωπος να κατανοήσει ότι το Ολοκαύτωμα των Εβραίων δεν είναι μόνο δική τους υπόθεση, αλλά αντιστρόφως είναι πρόβλημα του κάθε ενός από εμάς.

Από το μισό εκατομμύριο Ελλήνων πολιτών που έχασαν την ζωή τους στα χρόνια της τριπλής κατοχής της Ελλάδος 1941-1944, οι 67.000 ήταν Εβραίοι οι δε υπόλοιποι , ήταν κυρίως χριστιανοί πολίτες.

Φίλοι Καβαλιώτες

Από τα βάθη της ψυχής μου φωνάζω εύγε σας και σας ευχαριστώ για την συμπαράστασή σας.
Τρανό παράδειγμα αλλτρωίσμού και σεβασμού προς τον άνθρωπο αποτελεί η θαρραλέα ενέργεια των Καβαλιωτών συμπολιτών σας αειμνήστων Αλέκου και Γιαννούλας Νταβή , από την Νέα Καριά Καβάλας, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής των διέσωσαν τον Εβραίο Καβαλιώτη Βιτάλ Χαϊμ Μπαχάρ.
Δια την γενναία τους αυτή πράξη το παγκοσμίου φήμης Ίδρυμα μελέτης του Ολοκαυτώματος του ΙΣΡΑΗΛ, ΓΙΑΝΤ ΒΑΣΣΕΜ, τους απένειμε τον τίτλο του «Δικαίου των εθνών» .
Η εγγονή αυτών των σπουδαίων ανθρώπων η κα Ανδριάνα Νταβή με τον άνδρα της, είναι σήμερα ανάμεσά μας, παρακολουθεί τη σεμνή τούτη εκδήλωση και είναι υπερήφανη για τους παππούδες της.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνω δημοσίως στο Δημοτικό συμβούλιο του Αυγούστου του 2004 με Δήμαρχο το Στάθη Εριφυλίδη, και στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο με Δήμαρχο την κα Δήμητρα Τσανάκα με πρωτομάστορα τον αντιδήμαρχο κ. Μιχάλη Λυχούνα που αποφάσισαν να κλείσουν μία ανοιχτή πληγή της πόλης. Όλοι οι παραπάνω πρέπει να γνωρίζουν ότι με τις πράξεις των αυτές απεκατέστησαν τους δεσμούς φιλίας των συμπολιτών τους , με την ιστορική μνήμη της πόλης.

Εις ό,τι αφορά την ταπεινότητά μου αισθάνομαι ότι οι επί δεκαπέντε χρόνια συνεχείς αγώνες και απογοητεύσεις, που εισέπραξα από πολλές πλευρές , σήμερα δικαιώθηκαν πλήρως .

Υπηρέτησα την Εβραί΄κή κοινότητα Καβάλας επί 31 συνεχή χρόνια και με την στήριξη του μέντορα και δασκάλου μου αείμνηστου Σάμπυ Τσιμίνου, την βγάλαμε από την αφάνεια , την αναδείξαμε και καταφέραμε να ανεγερθεί το παρόν μνημείο, παρά το ότι δεν υπάρχει κανένας Εβραίος σήμερα στην Καβάλα.

Κλείνω το γόνυ μου με σεβασμό και ευλάβεια στα 1484 θύματα της Καβάλας, τα 65.000 θύματα της υπόλοιπης Ελλάδας και τα εξ εκατομμύρια Εβραίων της Ευρώπης, που εξοντώθηκαν από τους Γερμανούς και τους Βούλγαρους συμμάχους των στους θαλάμους αερίων του ΑΟΥΣΒΙΤΣ, ΝΤΑΧΑΟΥ, ΤΡΕΜΠΛΙΝΚΑ και των άλλων στρατοπέδων εξόντωσης και καλώ την εγγονή των Σωτήρων:

« Αλέκου και Γιαννούλας Νταβή»

να σας παρουσιάσουν τον τίτλο
του «Δικαίου των Εθνών»
που το Ίδρυμα μελέτης του Ολοκαυτώματος ΓΙΑΝΤ ΒΑΣΣΕΜ το Ισραήλ απένειμε στους παππούδες της.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΝΑΖΙΖΜΟΣ
Share: 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.