ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ



A. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

 
Γεννήθηκα στη Λάρισα την 15 09 1929 και μεγάλωσα στην Καρδίτσα. Το 1947 αποφοίτησα από το Γυμνάσιο Καρδίτσας και το 1952 αποπεράτωσα τις σπουδές μου στο Πολυτεχνείο των Αθηνών. Υπηρέτησα την στρατιωτική θητεία μου ως έφεδρος ανθυπολοχαγός του Μηχανικού στα έτη 1952-1954. Τα έτη 1954-1956 διετέλεσα δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείο Γεωργίας με έδρα τα Ιωάννινα και κατόπιν Διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Καρδίτσας μέχρι το 1959. Στη συνέχεια εργάστηκα ως ελεύθερος επαγγελματίας μέχρι το 1963.
Από το 1963 πλέον διαμένω στη Θεσσαλονίκη και είμαι παντρεμένος με τη Σουλτάνα Αλμπαγλή. Στη Θεσσαλονίκη σταδιοδρόμησα επαγγελματικά ως επίσημος εμπορικός αντιπρόσωπος, ως μηχανικός μελετητής και κατασκευαστής ιδιωτικών και δημοσίων έργων και το έτος 1972 ίδρυσα τη βιομηχανία Ετοίμου Σκυροδέματος με την επωνυμία ‘’ΕΡΓΟΜΠΕΤΟΝ AE ‘’ της οποίας ήμουν πρόεδρος μέχρι το 1996. Την περίοδο 1978 έως 1996 διετέλεσα πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Ετοίμου Σκυροδέματος (Ε.Β.Ε.Σ.Κ.Υ.Θ) και μετά την συνταξιοδότησή μου επίτιμος πρόεδρος αυτής .


Β. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ


Το έτος 1954-1963 διετέλεσα Αντιπρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας Καρδίτσας, στη πόλη που έζησα και μεγάλωσα .
Το έτος 1964 διετέλεσα πρόεδρος του συνεδρίου των Εβραϊκών Κοινοτήτων Ελλάδος την περίοδο των μεγάλων Εβραίων ηγετών – των αειμνήστων Ισίδωρο Νόαχ, Ιωσήφ Λόβιγγερ και άλλων.
Από το 1967 έως το 1992 διετέλεσα Γενικός Γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης επί 25 συναπτά έτη με μία ολιγόμηνη διακοπή.
Από το 1974 έως το 2001 διετέλεσα μέλος στη Γενική Συνέλευση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
Από το 1975 έως 1985 διετέλεσα μέλος στη διοίκηση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣ).
Από το 1976 έως 1992 διετέλεσα ειδικός Γραμματέας του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος ΧΑΪΜ ΚΟΒΟ Θεσσαλονίκης.
Από το 1982 έως 2003 διετέλεσα Γενικός Γραμματέας στη διοίκηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Καβάλας υπό τον αείμνηστο πρόεδρο ΣΑΜΠΥ ΤΣΙΜΙΝΟ και έπειτα Πρόεδρος αυτής μέχρι σήμερον.
Τον Μάιο του 1997 η Ι.Κ. Καβάλας, στα πλαίσια του έτους κατά του ρατσισμού, με εξουσιοδότησε να διοργανώσω στη ΔΡΑΜΑ μία ημερίδα στη μνήμη των 1200 Εβραίων της ΔΡΑΜΑΣ θυμάτων του ολοκαυτώματος. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαν όλες οι Εβραϊκές κοινότητες και ο πρόεδρος του ΚΙΣ. Με την ευκαιρία αυτή ο Δήμαρχος της πόλης κ. Μαργαρίτης Τσίμας αποκάλυψε μία μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα στη πρόσοψη της μισογκρεμισμένης καπναποθήκης όπου είχαν συγκεντρωθεί οι Εβραίοι της Δράμας και της Ανατολικής Μακεδονίας πριν αναχωρήσουν για τα στρατόπεδα του Θανάτου της ΤΡΕΜΠΛΙΝΚΑ .
Στα έτη που ακολούθησαν και με άλλη απόφαση της, η Ι.Κ. Καβάλας μου ανάθεσε να διερευνήσω τις προθέσεις του Δήμου Δράμας δια την ανέγερση μνημείου Ολοκαυτώματος στη πόλη. Με συνεχείς και επίμονες προσπάθειες μου έπεισα τον κ. Δήμαρχο να κατασκευάσει ένα περίλαμπρο μνημείο Ολοκαυτώματος από ολόσωμο μαύρο γρανίτη στο κεντρικότατο πάρκο αναψυχής και περιπάτου το ‘ΥΔΡΑΜΑ’ το οποίο αποτελεί το κόσμημα της ΔΡΑΜΑΣ. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 09 05 1999 με την συμμετοχή όλων των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδος, Χοροστατούντων του Αρχιραβίνου Γαλλίας σοφολογιότατου κκ. Sassas , του Ραβίνου Vency (Γαλλίας ) Ελληνικής καταγωγής κ. Καπέτα και των Σοφολογιοτάτων κκ Ραβίνων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Λάρισας. Επίσης στην τελετή παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κκ Κωνσταντίνος, βουλευτές της περιοχής, ο Δήμαρχος της πόλης, επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου, όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και πλήθος κόσμου από την πόλη της Δράμας. Πέραν των ανωτέρω στην εκδήλωση συμμετείχαν 150 και πλέον ομόθρησκοι από όλη την Ελλάδα. Το μνημείο, που ήταν τυλιγμένο με την Γαλανόλευκη Ελληνική σημαία, απεκάλυψε ο Δήμαρχος της ΔΡΑΜΑΣ κ. Μαργαρίτης Τσίμας.
Την 10 03 04 η Γενική Συνέλευση της ΙΚΘ σε πανηγυρική συνεδρίαση της και σε επίσημη τελετή με ανακήρυξε επίτιμο μέλος της και με απένειμε τον τίτλο του ισοβίου επίτιμου μέλους της Γενικής Συνελεύσεως της ΙΚΘ.


Γ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Στο Ηράκλειο Κρήτης με τον Δρ ΚΑΤΣΕΣΤΑΪΝ αντιπρόεδρο του ΠΕΣ και ειδικό διαπραγματευτή με τη Γερμανική Κυβέρνηση δια τις απαιτήσεις αποζημιώσεως της ΙΚΘ από τη Ναζιστική Γερμανία.
Το 1968 συμμετείχα στην επιτροπή «των Γερμανικών αποζημιώσεων « σε σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο του ΠΕΣ Δρ ΚΑΤΣΕΣΤΑΪΝ ειδικό διαπραγματευτή με τη Γερμανική Κυβέρνηση δια τις απαιτήσεις αποζημιώσεως της ΙΚΘ από την Γερμανία.
Το 1969 διετέλεσα μέλος της αντιπροσωπίας της ΙΚΘ στις διαπραγματεύσεις δια την διευθέτηση της προσφυγής της οργάνωσης ΟΛΕ ΓΙΑΒΑΝ του ΤΕΛ ΑΒΙΒ, στα Γερμανικά δικαστήρια, η οποία υπεστήριζε ότι η ίδια ήταν ο διάδοχος της ΙΚΘ μετά τον Β.Π.Πόλεμο, και συνεπώς αυτή ήταν ο δικαιούχος των Γερμανικών αποζημιώσεων που επιδικάσθηκαν υπέρ της ΙΚΘ. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν αρχικώς στο Παρίσι υπό την προεδρία του προέδρου του παγκοσμίου Εβρα’ι’κού συνεδρίου (ΠΕΣ) αειμνήστου ΝΑΧΟΥΜ ΓΚΟΛΝΤΜΑΝ, ως διαιτητού, και του αείμνηστου ΖΟΖΕΦ ΝΑΧΜΙΑ, προέδρου της ΑΛΙΑΝΣ. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν στο ΤΕΛ ΑΒΙΒ.
Την ίδια περίοδο μεταβήκαμε στην ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ για διευθέτηση ανάλογης προσφυγής της ΑΛΙΑΝΣ ενώπιον των Γερμανικών Δικαστηρίων και ζητήσαμε τη συνδρομή του αντιπρόεδρου αυτής Δρος ΣΟΥΡΑΚΙ, φίλου και συμμαθητή του προέδρου της ΙΚΘ αειμνήστου ΜΕΝΤΕΣ ΜΟΛΧΟ.
Διετέλεσα εκπρόσωπος της ΙΚΘ και της Ι.Κ. Καβάλας σε όλα τα τακτικά και έκτακτα συνέδρια των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδος από το1967 μέχρι σήμερον.